Selasa, 5 Julai 2011

kek coklat


Satu lagi kek kegemaran ku..Kek coklat...time raya mesti buat..Sekali buat sampai 4 biji..adik2 ku suka sgt mkn kek ni..kek ni aku blajar dgn kakak aku masa aku duk rmh dia kat johor bharu..Kek ni pun senang gak nak buat..kat sini aku kongsi resepi buat kawan2 yg suka buat kek dan makan kek..

Bahan-bahan:
Bahan A:
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu bikarbonat
1 sudu serbuk penaik

Bahan B

1 cawan minyak jagung(mazola/daisy)
1 cawan susu cair
1 cawan air suam
2 biji telur
2 cawan gula halus
secubit garam halus

Cara-cara:
1. campurkan semua bahan B dan kacau sampai gula hancur..
2. Masukkan bahan A yang telah diayak sedikit demi sedikit sehingga sebati
3. tuang adunan ke dalam acuan kek yang telah di sapu dengan mentega dan ditabur sedikit tepung di dalamnyer..
4. bakar adunan kek dalam tempoh 35-40 minit..

Cadangan hidangan:
Boleh diletakkan coklat masakan yang dimask menggunakan kaedah 'double boiler' apabila kek sudah masak..
Caranya: Masak coklat masakan secukupnyer bersama dgn 1/2 cawan mentega atau mnyk jagung...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan